tanyakönyvi kivonat

tanyakönyvi kivonat

A xantofill nem hazudik

avagy Mitől sárga a vaj?

2015. április 17. - zsanettrp

Van egy élénk emlékem gyerekkoromból: a Margaréta vaj, made by Baranyatej. (Guglival képet is találni, ha valakit érdekel.) Nem tudom, hogy tényleg olyan sárga volt-e, mint amire emlékszem, és ha igen, akkor mitől. De most mindenesetre megtudtam, hogy mitől sárga az igazi vaj: a fűtől. :)

A képen látható kenyér jobb oldalán egy néhány hete lefagyasztott vaj, amikor még szénán élt a tehén. A bal oldali pedig frissen készült a minap. Most már kinyitottuk a legelőt, úgyhogy friss zölddel tömi magát Füzike egész nap - ez egyébként a tej mennyiségén is mindjárt meglátszik. A friss fűben pedig ott a sok karotin, köztük a xantofill (sok más egyéb jó dolog mellett), ami ilyen szép sárgára festi a vajat, sőt még magán a tejen is látszik, hogy más árnyalata van. 

Mi ebből a tanulság? Nagyon kell vigyázni, hogy a szénát minél jobban megóvjuk az UV-től, mert az lebontja a xantofillt is, meg a béta-karotint (meg biztos a sok egyéb jó dolgot is). 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyakonyvikivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr777374812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása