Van egy élénk emlékem gyerekkoromból: a Margaréta vaj, made by Baranyatej. (Guglival képet is találni, ha valakit érdekel.) Nem tudom, hogy tényleg olyan sárga volt-e, mint amire emlékszem, és ha igen, akkor mitől. De most mindenesetre megtudtam, hogy mitől sárga az igazi vaj: a fűtől. :)
A képen látható kenyér jobb oldalán egy néhány hete lefagyasztott vaj, amikor még szénán élt a tehén. A bal oldali pedig frissen készült a minap. Most már kinyitottuk a legelőt, úgyhogy friss zölddel tömi magát Füzike egész nap - ez egyébként a tej mennyiségén is mindjárt meglátszik. A friss fűben pedig ott a sok karotin, köztük a xantofill (sok más egyéb jó dolog mellett), ami ilyen szép sárgára festi a vajat, sőt még magán a tejen is látszik, hogy más árnyalata van.
Mi ebből a tanulság? Nagyon kell vigyázni, hogy a szénát minél jobban megóvjuk az UV-től, mert az lebontja a xantofillt is, meg a béta-karotint (meg biztos a sok egyéb jó dolgot is).