Idén először megcsapoltunk egy nyírfát, hogy megkóstoljuk a levét, miután több embertől is hallottam róla, hogy ezt lehet. A közönséges nyír (betula pendula) nem a klasszikus szirupadó fa, de ennek a leve is tartalmaz mindenféle jót, lásd wikipedia (ahonnan a képet is kölcsönöztem). Átlátszó, vízszerű folyadék, nagyon enyhén édeskés, azon kívül nem igazán van jellemző íze - szerintem. A tél végén lehet csapolni, mielőtt a levelek kihajtanak, csak pár héten keresztül.
Mivel a törzsből való csapoláshoz most nem volt eszközöm, egyszerűen levágtam egy 2-3 centis ág végét, és rákötöttem egy üveget. Egy éjszaka alatt már túlcsordult a 7 decis üveg. Állítólag lehet fermentálni, majd jövőre talán azt is kipróbáljuk. Most csak kuriózumként és egy kis télvégi immunerősítés gyanánt kortyoljuk.
Ha van valakinek idevágó tapasztalata, ne fosszon meg tőle.