tanyakönyvi kivonat

tanyakönyvi kivonat

Széna

kézzel

2015. június 26. - zsanettrp

Az igazi móka persze a sokat emlegetett Schröckenfux kaszákkal volt. A szomszédban van egy szép darab rét, azt megkaptuk kísérletezni, és sikerült gyönyörű, 100%-os kézi szénát készíteni belőle. Hárman dolgoztunk az ügyön.

Először le kellett kaszálni. Ez meglepően simán ment, nekem jó tanulás és gyakorlás volt a magam része.

fenykep1132.jpg

 

Aztán ahogy száradt, meg kellett forgatni egyszer, ez is elég simán ment. Utána össze kellett hordani az egészet egy helyre. Én ezt a részét utáltam a legjobban, de szerencsére két kitartó férfiemberrel együtt ez is sikerült. Aztán jött a kazal rakása. Alulra kiszuperált fagerendákon 4 db raklap került, ezen pihen a cucc, hogy ne vegye fel a földről a nedvességet. A pakolóember jóbarátunk F volt (aki szeretne inkognítóban maradni), aki ért is hozzá, én pedig az adogató. Körkörösen kezdte el felrakni, spirálban, aztán a közepét is mindig feltöltötte. Így nőtt szépen lassan a kazal. 

fenykep1205.jpg

 

Amikor volt már egy majdnem embernyi magassága, akkor elkezdtük megfésülni. Körbe-körbe a villával egyenesen lehuzogattuk, hogy szépen lefelé álljanak a külső szálak, hogy az esőt ledobja magáról. 

fenykep1211.jpg

Aztán már akkora lett, hogy létrával kellett fölmenni rá. Én is kipróbáltam, kellemesen ingatag érzés. Amikor már volt egy jó magassága, akkor F elkezdte keskenyíteni és úgy rakta tovább. A végén még kellett hozzá kaszálni, és pár napot várni, hogy a tetejét be tudja fejezni. Az a lényeg, hogy a tetején annyira elkeskenyedjen, az oldalai pedig végig úgy meg legyenek fésülve, hogy ne tudjon beázni. Ha rendesen meg van csinálva, akkor nem kell rá fólia, mint ahogy nem is volt régen sem. Mi már modern parasztok vagyunk ugye, ha már itt a fólia, akkor tegyük rá, gondoltam én, úgyhogy kapott egy sapkát. Még csúcsosabbra is lehetett volna, de már nem volt több széna.  Szerintem mondjuk így is gyönyörű. 

fenykep1219.jpg

A képen nem látszik, hogy téglalap alapú, szerintem így kisebbnek hat, mint amilyen élőben. Most pedig jön a nagy tesztelés. Először a körbálákat fogjuk etetni, mert azok vannak az állatokhoz közel, aztán majd a tél folyamán kerül sor erre a szénára. Nagyon kíváncsian várom, hogy hogy fogja bírni az időjárást. Amúgy gyönyörű vegyes réti fű, teljesen esőmentesen sikerült elrakni, kitűnő minőség. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyakonyvikivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr487576224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil_ 2015.07.09. 09:10:28

Gyerekkoromban jópárszor lábatlankodtam _szénacsinálás_ közben a felnőttek körül.
Akkoriban úgy működött, hogy lekaszáltak pár hektárt egyszerre, mire a végére jutottak, az elejét lehetett _megpallani_. Időjárástól függően 1-2 nap múlva elkezdték _összegereblyézni_ a szénát, majd _mereklyékbe_ hordani. Egy ilyen mereklye nagyjából akkora, és úgy összerakott cucc, amit egy felnőtt – favillával alányúlva – fel bírt emelni, és el bírt vinni az _üsztürühöz_, amire a _boglyát_ felrakták. A boglyát az általad leírt módon rakták fel: kúp alakúra fésülték fagereblyével, az üsztürü kilógott felül belőle. Pár hét további száradás után _béhordták_ a faluba szekérrel. A nagyon megrakott szekérnek, legföljebb a kerekei látszottak ki a széna alól. Hogy meg is maradjon a rázkódás idején a szekéren a széna, a tetejére, teljes hosszában _petrencét_ raktak, azzal szorították le a rakományt. A háznál télire _csűrbe_ rakták a jól kiszáradt szénát.
Hegyi kaszálókon mindig van második (néha harmadik) kaszálás is. Ennek a terméke a _sarjú_, amiben a falu összes gyermeke imádott aludni :) A sarjú szárítása, tárolása ugyanúgy történt, mint a szénáé.
süti beállítások módosítása