tanyakönyvi kivonat

tanyakönyvi kivonat

Schröckenfux

avagy a kaszálás gyönyörűsége

2015. május 27. - zsanettrp

Annyira jó neve van ennek a Schröckenfuxnak, hogy nem tudom elégszer mondani. :) 

Nade miez? Ez bizony egy osztrák gyártmányú kasza, állítólag nagyon jó minőségű pengével, ergonomikusan kialakított nyéllel, minden a hosszú távú felhasználhatóság jegyében. Így néznek ki.

fenykep1127.jpg

És azért vannak ennyien, mert kell egy az embernek, egy az asszonynak és egy a gyerekeknek, akik ugyan leányok, de mink ugye emancipáltak vagyunk. 

Namost. A kaszálásról igencsak keveset tudok, de annyira már három éve rájöttem, amikor először próbáltuk, hogy csak az nem tud kaszálni, akinek nincs jó kaszája. Ennél a felismerésnél aztán meg is állapodtunk egy időre. Aztán, mint annyi mindennek, ennek is eljött a maga ideje és mostanra eljutottunk odáig, hogy bizony szeretnénk tudni kaszálni. (Ebben nagy része van Feri barátunknak, akinek ezúton is köszönjük az inspirációt. :) Ezért szereztük be ezeket a jó kaszákat. 

Nade mitől jó egy kasza? Úgy tűnik, hogy leginkább két dologtól: van egy jó pengéje, ami borotvaéles és van egy kényelmes nyele, ami pont passzol az emberhez. Ez a Schröckenfux mindkét dolgot tudja, ha hinni lehet a marketingjüknek, no meg a szóbeszédnek. Nekünk még csak egy napja van velük tapasztalatunk, de a ma esti véleményem az, hogy bizony tényleg lehet nekik hinni. Mutatom. Előtte (illetve félig előtte, mert későn kapcsoltam):

fenykep1113.jpg

Ez meg ma este.

fenykep1125.jpg

Nem méregettem sem az időt, sem a területet, de érzésre sokat kaszáltam kevés idő alatt (ez csak egy része) és még mindig fel tudom emelni a karomat, és a derekamat sem érzem. Ez azért van, mert most már elég jó kondiban vagyok a kinti munkák miatt, meg azért, mert ehhez kaszához jár egy olyan testtartás, amellyel nem erőlteti túl az ember a hátát. Amolyan swingesen, egyenes háttal, hajlított térddel, ide-oda hintázva. Najó, ez a fejemben még sokkal jobban néz ki, mint a gyakorlatban. De ha már nagyon profi leszek, akkor levideóztatom magam. :) 

Addig pedig nézzétek Nielt, aki Csehországban lakik Verával. Ők egyrészt forgalmazzák a kaszákat (náluk vettük), másrészt pedig rengeteget tudnak és tanítanak a hatékony kaszálásról és karbantartásról. Itt lehet inspiráló videókat nézegetni. 

Aztán majd jön a kasza kalapálása, ami kb. az egész dolog lelke. Ezt is Nieltől próbálgatjuk ellesni online, talán egyszer személyesen is sikerül. Majd erről is írok még, amikor már belejöttünk. Szerencsére a kaszák kalapálva érkeztek, egyelőre elég a fenőkő nekik. 

És még azt akartam hozzáfűzni, hogy nagyon jó érzés kaszálni. Ahogy az ember csöndben dolgozik, hallja a hangokat, közben mélázgat, tűnődik, jól kimelegszik a munkában, aminek van egy kis meditatív jellege a ritmusosságából fakadóan - szerintem receptre kéne írni lelkibánatok ellen. Arról már nem is beszélve, hogy a tehén milyen hálás lesz majd a télen, amikor kétpofára tömi magába ezt a finomságot. :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyakonyvikivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr807497266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása